Skip to main content

Een woning bouwen is meer dan een droom: u moet ook belangrijke keuzes maken. En daar hangt ook een budget aan vast. Wil u op voorhand goed kunnen bepalen hoeveel uw huis zal kosten? Wij geven een duidelijk overzicht van alle kosten die u in uw budget moet opnemen.

Bouwgrond kopen

De prijs van bouwgrond verschilt sterk van regio tot regio. In Vlaanderen kostte een grond volsgens de laatste cijfers uit 2014 gemiddeld 178 euro per vierkante meter. In Brussel was dat gemiddelde 622 euro. In Wallonië betaalde men slechts 51 euro per vierkante meter. Binnen die regio’s zijn er bovendien enorme verschillen tussen gemeenten. Hier vindt u cijfers over de gemiddelde grondprijzen per gemeente.

Registratierechten en kosten bij aankoop bouwgrond

Als je een bouwgrond koopt, heb je naast het aankoopbedrag nog een aantal extra kosten:

Registratierechten

Koopt u een grond in Vlaanderen, dan bedragen de registratierechten 10% van de aankoopprijs. Voor een bouwgrond van 120.000 euro gaat het dan om 12.000 euro registratierechten. In Wallonië en Brussel betaalt u 12,5% registratierechten. Komt u in aanmerking voor klein beschrijf? Dan betaalt u in Vlaanderen 5%, en in Brussel en Wallonië 6%.

Aktekosten

De kosten voor de akte variëren: de notaris rekent de opzoeking van stedenbouwkundige uittreksels, hypotheken en andere getuigschriften door aan de koper. De kosten daarvoor variëren naargelang gemeente en gewest.

Ereloon notaris

Het percentage ereloon van de notaris is door de overheid vastgelegd. Het is afhankelijk van de aankoopprijs.

Kredietkosten

Als u een lening aangaat om een bouwgrond te kopen, moet u nog kredietkosten en verzekeringspremies meerekenen.

Bouw van het huis

De kosten voor de woning zijn natuurlijk afhankelijk van uw wensen en materiaalkeuzes. Met Cogghe & Co bouwt u al een energiezuinige conceptwoning vanaf 165.000 euro (exclusief btw). Het grote voordeel: alle diensten zitten bij ons onder één dak. Het ontwerp én de afwerking worden van bij het begin perfect afgestemd op uw vooropgestelde budget. Doorheen het volledige bouwproces werkt u met één aanspreekpunt en aan een afgesproken prijs. Een samenwerking met Cogghe & Co biedt u de zekerheid dat u bij aankoop de exacte totaalprijs kent. Geen onverwachte meerkosten dus.

Studies

Zowel voor als na de bouwwerken moeten een aantal studies uitgevoerd worden. Voor de start van de werken moeten er een grondsondering en een stabiliteitsstudie gebeuren. Daarnaast moet u ook een EPB-verslaggever laten uitvoeren, om erover te waken dat de woning in orde is met de energetische eisen.

Aansluiting op nutsvoorzieningen

Een nieuwbouwwoning moet ook aangesloten worden op water, elektriciteit en gas. Omdat de prijs hiervan afhankelijk is van de intercommunale die actief is in uw regio, verschillen de prijzen sterk. Wil u er zeker van zijn dat u binnen budget blijft bij het bouwen van uw woning? Dan is Cogghe & Co de ideale partner: wij houden vanaf het eerste gesprek rekening met uw wensen en budget. U ontvangt een gedetailleerd lastenboek, waarin de materialen en afwerking duidelijk beschreven staan. Voor de aankoop kent u volledige prijs van uw woning, zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Neem vandaag nog contact op voor meer informatie over bouwen op eigen grond.