Skip to main content

Waar moet u mee opletten bij het vergelijken van uw energieleveranciers?

Elke maand opnieuw ontvangt u een gepeperde rekening van uw energieleverancier. Op zo’n momenten vraagt u zich hoogstwaarschijnlijk wel eens af of het niet goedkoper en duurzamer kan. Bij Cogghe & Co krijgen we geregeld de vraag van klanten wat de beste energieleverancier is.

Het moeilijke aan het kiezen van een energieleverancier is dat dit voor iedereen anders is. Wat voor u de beste energieleverancier is, is dat niet per se voor uw buurman. Om u een zo goed mogelijke vergelijking van energieleveranciers te laten maken, geven we u graag een aantal tips mee waar u zeker rekening mee dient te houden.

Start met uw energieleveranciers te vergelijken online

Je hebt heel wat vergelijkingssites die een handig hulpmiddel vormen om energie bij verschillende leveranciers te vergelijken. Wij raden onze klanten altijd aan om een kijkje te nemen op vreg.be. Vreg is een onafhankelijke partij waardoor u er zeker van mag zijn dat ze u een objectieve vergelijking geven.

Als extra tip geven we u graag mee dat u uw vergelijking best meerdere keren verricht op verschillende dagen. De energiemarkt schommelt zodanig dat aanbiedingen variëren van dag tot dag.

Vergelijk uw energie en bespaar kosten

Een energiefactuur bestaat altijd uit vaste en variabele kosten. De vaste kost is de kost die u sowieso betaalt onafhankelijk van uw verbruik. De variabele kost daarentegen is gebaseerd op uw maandelijkse verbruik.

De grote valkuil is het verschil in vaste en variabele kosten bij energieleveranciers. Leverancier A heeft een heel hoge vaste kost, maar een zeer lage verbruikskost. Leverancier B daarentegen heeft het tegenovergestelde. 

Het is dus belangrijk om goed te kijken naar wat voor u meer van toepassing is. Bent u iemand die weinig verbruikt? Dan is het voordeliger om leverancier B te kiezen met de lage vaste kost en de hoge variabele kost. 

Verbruikt u wel heel veel energie? Dan kiest u logischerwijze het beste voor leverancier A.

Overige factoren die kosten besparen

Kortingen

Energieleveranciers durven af en toe al eens venijnig te zijn met hun prijzen. Zo durven ze kortingen te geven in centen in plaats van in euro’s. Daarbovenop leggen ze nog allerlei voorwaarden op die u zeker goed moet lezen vooraleer u kiest voor een bepaalde energieleverancier omwille van een korting. 

Prijsgarantie

Sommige energieleveranciers werken met een vast tarief. U betaalt geen vaste of variabele kost, gewoon één vast bedrag per maand onafhankelijk van wat u verbruikt. 

Dit klinkt als een heel verleidelijke aanbieding, maar toch willen we u vragen om goed op te letten met contracten als dit. Gedurende de duur van uw contract betaalt u het bedrag dat is vastgelegd.

Wordt energie goedkoper tijdens uw contract? Dan hebt u pech. U betaalt nog steeds de hogere prijs en niet de goedkopere. Tegenovergesteld geldt hetzelfde principe. Stijgt de prijs van elektriciteit, dan hebt u een goede deal gesloten. 

Hoe dan ook, het blijft een risico. U weet nooit op voorhand hoe de prijzen van elektriciteit variëren gedurende een periode van enkele jaren. 

Wilt u graag groene energie?

Eén van de voornaamste redenen waarom mensen tegenwoordig overschakelen van energieleverancier is omwille van groene energie. 

In de huidige tijden wilt u misschien graag uw steentje bijdragen aan het milieu door gebruik te maken van groene energie. Vooraleer u daar uw keuze op baseert, geven we u graag kort even mee wat groene energie juist inhoudt. 

Wat is groene energie?

Groene energie is afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen zoals de zon, water, wind en andere bronnen. 

Naast groene energie kan u ook opteren voor groen gas. Dit is net zoals groene energie ook afkomstig van hernieuwbare energiebronnen.

Klaar om de overstap te maken naar een nieuwe energieleverancier?

Hebt u een keuze gemaakt en bent u klaar om de overstap te maken? Dan hoeft u zich alleen maar aan te melden bij uw nieuwe energieleverancier. Zij regelen al de rest voor u.